Ulaştırma ve Alt Yapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yaptığı açıklamada ülkemizde de eSIM teknolojisinin kullanılacağını duyurmuştu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK), “Uzaktan Programlanabilir SIM Teknolojileri (eSIM) başlıklı kararını yayımlandı. bunun için gereken altyapı hazırlıklarına BTK’nın da yardım edeceğinden söz edilmişti.

eSIM teknolojisi ile normal SIM kartlar tarihe karışacak. Üreticiler tarafından da tercih edilmeye başlayan eSIM, cihaz içinde oldukça küçük bir yer kaplıyor. Şu anda Apple Watch ve yeni iPhone telefonlarda bu teknolojiden faydalanılıyor.

eSIM Nedir?

eSIM, elektronik SIM kart demektir. Başındaki “e” ise “embedded” yani “gömülü” kelimesinin kısaltmasıdır. Telefonun içinde var olarak gelen yeni SIM teknolojisi sayesinde telefonlar daha da incelebilir. Üreticiler SIM kartından boşalan alanı daha yeni tenkolojiler için de kullanabilirler.

Gömülü SIM sayesinde telefon değiştirdiğinizde SIM kartınızı da taşımanız gerekmeyecek. Çünkü eSIM telefon içinden çıkartılamıyor. Bu sayede kartınızın kaybolma tehlikesi de ortadan kalkmış oluyor.

Operatörünüzle yapacağınız bir telfeon görüşmesiyle, operatör değişikliği gibi işlemleri hızlıca yapabileceksiniz. Böylelikle yeni bir SIM kart beklemenize ve yeni kartınız için ücret ödemenize gerek kalmayacak. Kartınızı değiştirmeden operatör değiştirebileceksiniz.

eSIMler sayesinde tek bir kartla iki operatör için farklı abonelikler oluşturabilirsiniz. Bu sayede ödeme açısından da kendinize kolaylık sağlayabilirsiniz.

SIM kart yuvasının ortadan kalkmasıyla beraber telefonlar ssuya ve toza daha dayanıklı üretilebilecekleri düşünülüyor. Intel, Qualcom ve Mıcrosoft’un yaptığı araştırmalar ve çalışmalar sonucunda önümüzdeki birkaç yıl içinde bu teknolojiyi bütün cihazlarda görebiliriz.

BTK’nın eSIM Kararı

BTK, yeni SIM teknolojisiyle ilgili hazırlıkların 29 Şubat 2020 tarihine kadar yapılmasını operatörlerden istedi. Uygun altyapının hazırlanması ile eSIM teknolojisinden faydalanmaya başlayabileceğiz. Ayrıca BTK, siber güvenlik önelemlerinin alınmasını ve sunucuların Türkiye’de bulunmasını istiyor. Gereken tüm ekipman ve yazılımın ülkemizde konumlandırılması kararlaştırıldı. Operatörlerin 29 Şubat’a kadar tüm bu gereksinimleri karşılaması gerekiyor.

Ancak yalnızca Türkiye’de konumlandırmaları yeterli olmayacak. İşletmelerin bu sistemleri kurmaları, test etmeleri ve GSMA statüsünde sertifika almaları gerekiyor. Ayrıca yerli üretim de bu teknolojide oldukça önemli. Zira BTK, sistem bileşenlerinin Türkiye’de üretilerek yerli malı belgesi alınmasını da zorunlu kılıyor.

Kayıtsız Kullanım Süresi 120 Gün

Yurt dışından getirilen ve IMEI kaydı olmayan telefonlar, normal SIM kartlarda olduğu gibi 120 gün kullanım süresi ile sınırlandırılacak. 120 günün sonunda henüz kaydı yapılmayan telefonlar aramaya kapatılacak.

Etiketler:,,,,,,,, Gözünüzü bizden ayırmayın! 28 Oca 2020

Yorumlar