Game Developers Conference (GDC) Europe, her yıl hazırladığı Avrupa Sektör Anketi’nin üçüncüsünün sonuçlarını açıkladı. Daha önce GDC Europe etkinliğine avrupa genelinde oyun sektöründe çalışan 250’den fazla kişinin katılımıyla ortaya çıkan anket sonuçları dikkat çekici bazı eğilimlere ışık tutuyor. Anket hangi platformların daha çekici olduğu, kitle fonlamasına (crowdfunding) dayalı oyun geliştirmeye atfedilen değer ve sanal gerçekliğin (VR) sektörün geneli için ne ifade ettiği gibi konulara Avrupa merkezli bir bakış açısı sunuyor.

Ankette öne çıkan noktalar

  • PC platformu mobili geçerek en popüler platform olurken; Xbox One’a ve PlayStation 4’e olan ilgi artıyor
  • Ankete göre Avrupalı oyun geliştiricilerinin en çok ilgi duyduğu platform PC. Ankete katılanların yüzde 62’si hâlihazırda geliştirdikleri oyunların PC’ye çıkacağını belirtiyor.
  • Geliştiricilerin yüzde 50’si, üzerinde çalıştıkları projenin akıllı telefonlara ve tabletlere de geleceğini ifade ederken, yüzde 23’ü PlayStation 4 için bir oyun yaptıklarını, yüzde 20’si ise geliştirmekte oldukları oyunun Xbox One platformuna geleceğini belirtiyor.
  • Ankete katılanların yüzde 46’sı piyasaya çıkan en son oyunlarının PC platformuna çıktığını ifade etmekte. Bunu yüzde 40 ile son oyunlarını mobil platforma çıkardıklarını söyleyenler ve yüzde 16 ile de en son oyunlarını tarayıcılar için çıkardıklarını söyleyenler takip ediyor.
  • Aynı soruya geçen yıl cevap verenlerin yüzde 40’ının en son oyunlarını mobil platformlara ve yalnızca yüzde 38’inin PC platformuna çıkardıklarını göz önünde bulundurunca, bu kayda değer bir değişim olarak karşımıza çıkıyor.
  • Geleceğe bakıldığında ise, PC’nin Avrupa’daki hâkim konumunu koruyacağı söylenebilir. Ankete katılanların yüzde 67’si bir sonraki oyunlarının PC’ye çıkacağını söylerken, yüzde 53’ü mobil cihazları hedefliyor.
  • PlayStation 4 ve Xbox One platformlarına Avrupa’da duyulan ilgi kafa kafaya gidiyor. Anketi cevaplayanların yüzde 34’ü bir sonraki oyunlarının PlayStation 4’e çıkartmayı planladıklarını söylerken, aynı şeyi Xbox One için söyleyenlerin oranı yüzde 33.

GDC 2015

 

Avrupalı oyun geliştiricileri Android’i iOS’a tercih ediyor

Hangi platforma aktif olarak oyun yaptıkları sorulduğunda katılımcılar, GDC Avrupa Sektör Anketi tarihinde ilk kez Android’i iOS platformuna tercih ettiler. Ankete katılanların yüzde 63’ü Android için oyun geliştirdiklerini ifade ederken, yüzde 57’sinin cevabı iOS oldu. Katılımcıların yüzde 32’si ise şu an mobil platformlara yönelik herhangi bir oyun üzerinde çalışmadıklarını belirtiyor.

Kıyaslama yapılacak olursa, geçen yıl anketi cevaplayanların yüzde 67’si aktif olarak iOS için oyun yapmakta olduklarını söylerken, yüzde 62’si Android platformu için oyun geliştirdiklerini ifade etmiş, yüzde 24’ü ise herhangi bir mobil oyun yapmadıklarını belirtmişti.

 

Etiketler:, Gözünüzü bizden ayırmayın! 05 Tem 2015

Yorumlar