Meslek Lisesi Öğretmenleri, Koronavirüs Tedavisi İçin Solunum Cihazı Üretti! İlk etkilerini Çin’de gördüğümüz ve orada hızla yayılan Koronavirüs için sıkı önlemler alınmakta. Virüsün kaynağı ve tedavisi ile ilgili yapılan araştırmalar büyük bir özveriyle devam ediyor. Ancak yine de kontrol altına alınabildiğini söyleyemeyiz. Dünya Sağlık Örgütü de bu konuda çalışmalar başlattı.
Hava ve temas yolu ile bulaşabilen virüs fazlasıyla tehlikeli ve ölümcül. Çin Hükümeti’nin açıklamalarına göre salgın kontrol altına alınmış durumda. Ancak halkın da hükümete karşı tepkili olduğunu hatırlatalım. Bazılarına göreyse Çin vakaları gizliyor ama bizim konumuz bu değil.
Virüs ülkemiz üzerindeki etkilerini katlayarak artırıyor. Birçok yerleşim alanı karantina altına alınmış durumda. İnsanlar sokağa çıkmıyor. Çünkü virüs çok hızlı bir şekilde yayılıyor. Kalabalık kentlerin sokakları şu an bomboş. Trafik yoğunluğu %10’lara kadar inmiş durumda. Neredeyse yolları sadece toplu taşıma ve acil durum araçları kullanıyor. Hastalığın yayıldığı şu günlerde yalnızca çalışmak zorunda olanların dışarıya çıktığını görüyoruz. Vaka sayısı arttıkça daha fazla sağlık çalışanına ve ve daha fazla tıbbi araca ihtiyaç duyuluyor.
Dünya’da çok sayıda ölüme neden olan koronavirüs salgını için keşfedilmiş kesin bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Virüsü yenenler hakkında bilinen tek şey bağışıklık sistemlerinin güçlü olması. Virüsün en çok tehdit ettiği kişiler ise solunum yolu rahatsızlığı olanlar, astım ve KOAH hastaları. Akciğerler üzerinde büyük bir tahribata yol açan bu virüs onlar için ölümcül olabiliyor. Bu hastalığa sahip olup virüsten etkilenen kişilere sürekli oksijen takviyesi yapılıyor. Ülkemizde de vaka sayısının artmasıyla birlikte solunum cihazlarına ihtiyaç duyulacak. İthal edilen solunum cihazları maddi açıdan büyük bir bütçe ayırmayı gerektiriyor. Hastaların bu cihazları temin edebilmesi ise oldukça zor.
Ülkemizin ilerleyen süreçte içinde bulunabileceği durumu öngören Antalya Bahtılı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin güzide öğreten ve idarecileri, tamamen yerli solunum cihazı üretmek için çalışmalara başladı. Yerli üretim olan bir hava kompresörüne eklenen filtreler ve yazılımla destekleyen eğitimciler solunum cihazı üretmeyi başardılar.
Ortamdaki havayı filtreden geçiren solunum cihazı azot ve oksijen olmak üzere ikiye ayırıyor. Çalıştığı süre boyunca oksijen sağlayan solunum cihazının farklı özellikleri de bulunuyor. Hava kompresörü dahil tamamen yerli olan cihaz uzaktan kontrol edilebiliyor, hastanın solunumunu ve nabzını ölçebiliyor. Bahtılı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Duran bu zorlu süreçte meslek liselerinin üzerine düşen görevi yerine getirerek maske ve dezenfektan üreterek önemli bir destek sağladıklarını ifade etti. Ayrıca Duran “Herhangi bir talep olması halinde seri üretime geçebiliriz. Hastane ve evde bireysel olarak kullanılabilecek. Yazılım ve elektronik kart bize ait, tamamen yerlidir” ifadelerini kullanarak günde 4-5 adet üretebileceklerini söyledi.
Biyomedikal Mühendisi Yasin Çolakerol “Biz kendimiz yaptık ve başardık. Elektronik devre kartı ve yazılımı bize ait. Cihaz yerlidir. Koronavirüste hastalarda solunum yetmezliği oluyor. Bol oksijene ihtiyacı var bu hastaların. O aşamada tedavi evde devam edecekse oksijen ihtiyacını bu cihaz karşılıyor. Maliyet olarak da daha uyguna, yarı fiyatına mal ettik” diye konuştu.