Merhaba arkadaşlar Bubitekno olarak ders anlatımlarımızla da sizlerle olacağız.İlk ders anlatımımız SQL veritabanı hakkında olacak ve inşallah siz takipçilerimize SQL veritabanı hakkında her şeyi öğreteceğiz.Çünkü veritabanı ile ilgili türkçe kaynak eksikliğinin olduğunu düşünüyorum. (Özellikle Oracle )Bir aksilik olmazsa bende sizlere Oracle iSQL*Plus üzerinden veritabanı ile ilgili adım adım olarak her gün bir ders paylaşacağım sizlerle.
Bu dersimiz boyunca bir programcının (veya programcı adayının) veritabanı ile ilgili temel seviyede bilmesi gereken konuları tek tek sizlere aktarmaya çalışacağım.
Veri Tabanı Nedir ?
Veritabanı bilgilerin bir takım prosedürlere uygun olarak barındırıldığı ortamdır. Veritabanı bilgileri uygun biçimlerde kaydetmeye, güncellemeye ve bilgiler üzerinde gelişmiş sorgulamalar yapmaya olanak sağlar.
Veritabanları günümüzde bilgi yönetimi için olmazsa olmaz bir yapıdır. İnternet sitelerindeki üyelik sistemleri, akademik dergilerin ve üniversitelerin tez yönetim sistemleri veritabanı kullanımına iyi örneklerdir.
Her veri tabanı sisteminin kullandığı kullandığı bir sorgu dili olmakla beraber yaygın olarak SQL (structured query language: yapısal sorgu dili) kullanılmaktadır.
Veritabanı Çeşitleri Nelerdir ?
- İlişkisel Veritabanları : Dünya üzerinde en çok kullanılan veritabanı türüdür. İlişkisel veritabanları , birbiriyle ilişkili iki boyutlu tablolar kümesidir.MySQL, MSSQL, Oracle gibi kullanımı çok olan veritabanlarının tamamı Relational Database diğer bir ifade ile İlişkisel Veritabanı sistemini kullanırlar.
- Sabit Veritabanları: Küçük boyutlu verileri işlemek ve depolamak için kullanılan çözümlerdir. Her satır tek bir bilgi hücresi barındırır. Satırlara yani adreslere ulaşım çok hızlıdır. Bilgiye çok çabuk erişilerek çok hızlı işlem yapılır fakat başta da söylediğimiz gibi küçük boyutlu sistemler için çözüm olabilecek yapılardır.
- Hiyerarşik (Klasörleme) Veritabanları: Bu veritabanı türünde ise bilgiler klasör-alt klasör – 2. 3.. seviye alt klasör olarak depolanmaktadır. Yani kategori – alt kategori yöntemiyle gerçekleştirilir. Bu sistemleri en büyük dezavantajı, büyük alanlar kaplaması ve çalışma hızı diğer yöntemlere göre daha yavaş oluşudur. IMS gibi çok bilinen türleri mevcuttur fakat kullanım alanlarının sınırlıdır.
Veritabanı Yönetim Sistemi Nedir ?
Veritabanı yönetim sistemi diğer adıyla DBMS (Database Management System), elektronik ortamda ki verilerin yönetilmesinden (yani veritabanından) sorumlu olan programlara verilen isimdir.
İlişkisel Veritabanı yönetim sistemleri (yazılımları) şu şekildedir ; Oracle Database RDBMS, Microsoft SQL Server, Microsoft Access,MySQL,Sybase,Mongo DB,Berkeley DB.
Veritabanı hakkında yazılacak çok şey var aslında ama bu dersimizde genel bir bilgi verdik ki bir fikir edinmiş olalım ve ilerleyen konularda zorlanmayalım.Bir daha ki dersimizde görüşmek üzere 🙂