İlk olarak 5G hakkında birkaç açıklama yapalım. 5G teknolojik anlamda önemli bir gelişme. Şu anda kullandığımız 4G’den yaklaşık olarak 10 kat kadar daha yüksek bir hız sunuyor. Ayrıca beraberinde getireceği yeni teknolojiler ve teknolojik imkanlar da cabası. 5G teknolojik açıdan büyük bir yol katetmemizi sağlayacak. Ayrıca 5G ile yapılabilecekler açısından da büyük imkanlar yaratıcı insanlar tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Firmaların 5G’yi nasıl kullanacaklarını şimdiden merak etmeye başladık. Peki bu 5G ne, ne işe yarayacak?
Şu anda kullandığımız 4G bize saniyede 100 megabit indirme hızı sunuyor. 5G ile bu hız saniyede minimum 1 gigabitin üzerine yükselebilir. Çoğu araştırmacı ise ortalama 10 gigabit indirme hızına ulaşılmasını bekliyor. Latency adı verilen bir cihazdan diğerine data aktarım süresi de 5G ile oldukça kısalacak. Şu anda 4G teknolojisi ile data aktarım süresi yaklaşık 50 milisaniye. 5G ile bu süre bir milisaniyeye kadar düşeceği düşünülüyor. Ayrıca 5G ile yıllardır üzerinde çalışılan IoT(Internet of Things) yani Nesnelerin İnterneti için de uygun ortam sağlanması amaçlanıyor. 5G ile internete bağlanan tüm nesnelerin birbiri ile iletişim kurması sağlanabilir. Bu kavram internete bağlı giyilebilir cihazlar, akıllı ev aletleri, internete bağlı otomobilleri ifade ediyor. Akıllı şehir, akıllı ulaşım gibi gündelik hayatımızı etkileyen gelişmeler konusunda önemli bir adım atılabilir. Bunun için çok geniş imkanlarla birlikte gelen 5G’nin yerli altyapı ile kullanılması fazlasıyla önemli. Bir bakıma milli güvenlik problemi bile yaratabilecek bir teknoloji. Bu nedenle 5G iletişim altyapısının kontrolümüzde olması önem taşıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5G Hakkındaki Açıklamaları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yaptığı açıklamada bu konuya değindiğini görüyoruz. Açıklaması şu şekilde;
“Önümüzde 5G süreci var. Kritik bir alan olan mobil teknolojide, 5G’de daha yüksek yerlilik oranlarına ulaşmak mecburiyetindeyiz. Endüstride hızlı bir dönüşümü beraberinde getirecek 5G akıllı şehirler, akıllı ulaştırma sistemleri, akıllı hastaneler gibi nice alanın temel altyapısını oluşturacaktır. Bunun için 5G’nin etkileyeceği tüm sektörlerle ilgili kapsamlı bir çalışmayı da hızla yürütüp geleceğin teknolojisine bir an önce hazır hale gelmeliyiz. 5G konusunda geciktiğimiz her günün ülkemize yıllara sari maliyetinin olacağını aklımızdan çıkarmayalım. Yerli 5G teknolojisi altyapısını kurmadan 5G’ye geçemeyiz. Bunun için tüm kurumlarımızın ve firmalarımızın hızlı etkin ve kararlı bir şekilde hareket etmesi şarttır.”
Güney Kore 5G savaşını kazanmış gibi görülüyor. Geçtiğimiz yıl bu konuda önemli atılımlar yapan Güney Kore’de bu yıl itibariyle 5G kullanılmaya başlanacak.