Akıllı telefon ve tabletlerinden sonra Lenovo, Ultrabook alanında da farkını konuşturmaya devam ediyor. Şirketin üçüncü nesil üst seviye Ultrabook modeli Yoga 3 Pro, hibrit cihazlar arasında en sıra dışı Ultrabook’lardan biri.

Gün geçtikçe daha çok mobile kayan teknoloji dünyasında dizüstü bilgisayarların da evrime uğraması kaçınılmazdı. Taşınabilirliğin ve kolay kullanımın öne çıktığı günümüzde firmalar da artık standart bir dizüstü çıkarmak yerine dönüştürülebilir, hibrit, ikisi bir arada gibi farklı isimlerde ve farklı formlarda cihazlarla geliyor. Yoga Pro serisinin üçüncü nesil versiyonunu duyuran Lenovo da onlardan biri. Asus, Dell, Microsoft gibi dişli rakiplerinin olduğu piyasada Lenovo yalnız değil elbette. Peki iyiden iyiye kızışan bu pazarda Lenovo’nun yeni kozunun artıları ve eksileri neler, hep birlikte bakalım.

FARK YARATAN TASARIM

Son zamanlarda hem akıllı telefon hem de tablet kanadında başarılı işlere imza atan Lenovo, Ultrabook modelinde de aykırı tasarım anlayışını sürdürüyor. Farklı olmaya çalışmak çoğu zaman riskli olsa da Lenovo bu ince çizgide ustalıkla yürümeye devam ediyor. Tayvanlı şirketin üst seviye tablet ve akıllı telefonları gibi üst seviye Ultrabook modeli Yoga 3 Pro da ilk görüşte fark yaratan bir cihaz. Alüminyum kaplı gövdesiyle dikkat çeken cihaz hem inceliğiyle (12,8 mm) hem de hafifliğiyle (1,2 kg) rakiplerine göz dağı veriyor.

lenovo-yoga-3-pro-mentese

Yoga 3 pro’yu eşsiz kılan esas özelliği, cihazın yeni menteşe düzeni ile şekilden şekile girmesi!

Saat kayışından ilham alan menteşe tasarımı başlı başına bir sanat eseri. Bu şık menteşe yalnızca görüntüden ibaret değil elbette. Cihazın farklı kullanım şekillerine girmesinde başrol oynayan bu yapı aynı zamanda oldukça dengeli hareket ediyor.

lenovo-yoga-3-pro-performans

Cihazda HDMI girişi bulunmuyor. Menteşe yapısı dolayısıyla tüm girişleri yan tarafa alan Lenovo iki adet USB 3.0, birer adet micro-HDMI ve USB 2.0 girişi sunuyor. Aynı zamanda SD, MMC, SDXC ve SDHC olmak üzere 4’ü 1 arada çoklu kart girişine sahip. Güç tuşunu klavye kısmında arayacaksanız biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bunu da yan tarafa alan Lenovo aynı zamanda fiziksel ses açma/kapama tuşu da eklemiş. Bu iki tuş arasında dengeli bir mesafe bırakılarak bilgisayarı yanlışlıkla açıp kapamanın önüne geçilmiş.

lenovo-yoga-3-pro1

EVİR ÇEVİR KULLAN

Yoga 3 Pro, dört ana kullanım şekli sunuyor: Dizüstü bilgisayar, Tablet, Stand ve Çadır. Dizüstü bilgisayar modunu hepimiz biliyoruz ancak konusu açılmışken klavyeden bahsedelim. Lenovo, Ultrabook’a bir dizi farklı özellik ekleyeceğim derken cihazın asıl amacını unutmamış. Yoga 3 Pro birbirinden farklı eğlenceli kullanım şekilleri sunsa da biz en çok dizüstü modunu sevdik. Zira klavye yerleşimi ve tuş yapısı o kadar rahat ve kullanışlı ki sürekli bir şeyler yazmak isteyebilirsiniz. Üstelik kullanıcıya ekstra konfor sağlayan bileklerin denk geldiği kısım da epey geniş tutulmuş.

 

En kullanışlı modlardan biri de çadır modu. Film, dizi izleme keyfini ikiye katlayan bu mod, kullandığınız yerde ekstra alan açtığı için de oldukça kullanışlı. Stand modu da çadır moduna benzer nitelikte. Bu iki modu özellikle yatarken kullanmak epey rahat. Tüm bu kullanışlı özellikleri kullanırken Yoga 3 Pro bize teknik anlamda neler sunuyor, biraz da ona bakalım.

lenovo-yoga-3-pro-jbl

Cihazın 13 inçlik ekranından aldığımız çözünürlük değeri 3200×1800 piksel. Bu değer 300 nit parlaklıkla birleşince ortaya başarılı görüntüler çıkıyor. IPS panel sayesinde farklı görüş açılarından da aynı kaliteyi almak mümkün. Ancak aynı şeyi cihazı dışarıda kullanırken söyleyemeyiz. Gün ışığında ekranın yansıma yaptığı bir gerçek. Yoga 3 Pro ses anlamında da maalesef yetersiz kalıyor. JBL hoparlörler şirketin tablet modelinde olduğu kadar güçlü değil.

PERFORMANS!

Cihazın aşırı ince olması, bazı parçalardan feragat edilmesi anlamına geliyor elbette. Tıpkı bir önceki modelden daha az pil ömrü sunan batarya gibi. Yeni nesil Intel Core M işlemci mimarisinin bunun önüne geçmesi bekleniyordu ancak bu şimdilik gerçekleşmiş görünmüyor. Core M işlemciyle gelen ilk Ultrabook’lardan olan Yoga 3 Pro’da da durum aynı. Tasarımın ciddi anlamda incelmesini sağlayan yeni işlemci mimarisi ne yazık ki performans anlamında aynı etkiyi yaratamıyor.

Lenovo pilin 7 saatten fazla dayandığını söylüyor ama bu ancak güç tasarrufu modunda gerçekleşiyor.

Yoga 3 Pro her ne kadar eğlence odaklı olsa da bu eğlenceye oyunlar dahil edilmemiş maalesef. Yeni çıkan oyunları son ayarda oynamak pek mümkün değil. Intel HD Graphics 5300 bu konuda yetersiz kalıyor. Sonuç olarak oldukça şık tasarımlı ancak ortalama bir performans sunan bir cihazla karşı karşıyayız. Yoga 3 Pro’ya “görüntü var ses yok” demek haksızlık olur ancak 3.698 TL’lik satış fiyatını düşününce insan biraz daha fazlasını bekliyor doğal olarak.

lenovo-yaga-3-pro

TEKNİK ÖZELLİKLER VE FİYAT

Ekran
• 13,3 inç QHD (3200×1800 piksel) IPS LCD
İşlemci
• Intel Core M 5Y70
• 1,1 GHz (Turbo Boost ile 2,6 GHz)
Bellek
• 8 GB 8GB DDR3L 1600 MHz
Ekran kartı
• Intel HD Graphics 5300
İşletim sistemi
• Windows 8.1
Depolama
• 256 GB SSD
Kamera
• HD Webcam
Bağlantılar
• 2 x USB 3.0, USB 2.0 işlevli 1 x DC girişi, 4’ü 1 arada kart okuyucu (SD, MMC, SDXC, SDHC), Micro-HDMI
• 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0,
Pil
• 45 W lityum polimer
Boyutlar
330 mm x 228 mm x 12,8 mm
Ağırlık
• 1,19 kg

Fiyat : 3.698 TL

Yorumlar